nedeľa 1. januára 2012

Ozdôbky z drôtu

Možno nebudete veriť, ale takéto drôtové ozdôbky dokážu vyrobiť aj predškoláci.


Potrebujeme:
- Viazací drôt (môže byť aj drôt na korálkovanie, ale postačí obyčajný viazací drôt z kvetinárstva alebo železiarstva, ktorý vyjde rozhodne lacnejšie)
- Kliešte (postačia "kombinačky", ktoré máte určite doma)
- Malé korálky (Korálky sme mali z nejakej roztrhnutej ozdoby, ale dajú sa kúpiť v obchodoch s  materiálom na tvorenie. Alebo použijete väčšie detské korálky.)
- Vykrajovacie formičky napr. na medovníčky

Postup: 
 Dlhší kúsok drôtu zohneme na polovicu a spolu stočíme, aby bol pevnejší. Z tohto dvojitého drôtu vytvoríme tvar budúcej ozdoby s pomocou vykrajovátka. (Jednoducho obtočíme drôt okolo formičky.) Nezabudneme vytvarovať uško na zavesenie.
Odstrihneme ďalší kus viazacieho drôtu, jeden koniec upevníme k okraju ozdoby a necháme dieťa navliekať korálky a omotávať okolo základného tvaru. Rozmiestnenie drôtu aj koráliek necháme na jeho fantázii.
My sme takto so synom vytvorili darčeky pre celú rodinu a zožali sme veľký obdiv. :)


Základný tvar môžeme vytvarovať aj zo silnejšieho drôtu. Napríklad z hliníkového.





Túto rybičku som vypletala ja. Keď vám nebude stačiť jeden kúsok drôtu, môžme ho nadpojiť. Koniec omotáme okolo obvodového drôtu. Takisto začiatok nového drôtiku upevníme omotaním okolo okraja.



Minulý rok sa syn pokúsil vyrobiť drôtované ozdôbky celkom sám (10 r). Použil viazací pozinkovaný drôt.
A prečo sú ozdoby také "kučeravé"? Drôt bol ovinutý na paličke štvorcového prierezu. Ku koncu cievky mal aj odmotaný drôt záhyby v pravidelných odstupoch. Myslím, že na ozdôbkach tvoria zaujímavý efekt.

*****

Našli ste čo ste hľadali? Alebo vás zaujalo niečo, čo ste ani nehľadali? Inšpirovali ste sa? Prosím, zanechajte mi komentár, alebo aspoň kliknite v miniankte pod článkom. 
Hľadali ste niečo iné? Sú informácie pre vás nedostatočné, chceli by ste sa na niečo spýtať? Spýtajte sa v komentári alebo e-mailom. Možno aj vďaka vašej otázke vznikne príspevok, ktorý pomôže  ďalším.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Našli ste čo ste hľadali? Inšpiroval vás článok k vlastnej aktivite? Podeľte sa. Bude mi potešením a povzbudením, keď zanecháte odkaz v komentároch, alebo kliknete v miniankete pod článkom.

Hľadali ste niečo iné? Chýba vám nejaká doplňujúca informácia? Alebo sa chcete na spýtať na niečo konkrétne? Takisto môžete použiť komentáre, alebo môj e-mail. Odpoviem skoro a rada.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...