nedeľa 15. januára 2012

Fašiangy, čas karnevalov

Pomaly sa rozbieha čas plesov a karnevalov. Možno aj vo vašej škôlke, či škole. Chcem sa pri tej príležitosti podeliť o jednu z našich vydarenejších masiek z minulosti.



Syn si vymyslel, že chce byť vlak. A tak nám neostávalo nič iné, len vymyslieť a vytvoriť masku vlaku. Ocko doniesol z práce obrovskú lepenkovú škatuľu a pustili sme sa spoločne do práce.

Najprv bolo potrebné odrezať jeden roh škatule. Ten sme potom prilepili k škatuli "naopak", takže tvorí vnútorný roh medzi "nosom" a kabínou na rušni. Z dna krabice sme vyrezali tvar spodnej časti kolies. Ale je možné vyrobiť kolesá zvlášť a nalepiť ich na hotový rušeň. Ešte bolo treba vyrezať okienka pre ruky a otvor pre hlavu.

Keď sme mali základný tvar rušňa pripravený, celý sme ho oblepili bielym baliacim papierom (kto chce a má dostatok kvalitnej farby, môže radšej maľovať). Temperovou farbou som potom maľovala "detaily". Počítajte  s naozaj veľkou spotrebou farby. Ja som mala k dispozícii len bežnú školskú sadu temperiek a minula som obe tuby modrej a celú bielu aj čiernu tubu. Možno by sa oplatilo kúpiť väčšie balenie zvoleného odtieňa. Detail železničiarskej značky sme vystrihli z nejakého obrázku.

Ešte sme doplnili komín a papierový zvonček visiaci na oblúku z tvrdého papiera (výkresu). Ako zvonček sme použili pomaľovaný papierový kvetináč. Ak nič podobné nemáte, môžete si ho vyrobiť napr. z rozmočeného papiera (niekedy v budúcnosti sem dám návod, ako na to).
Na prednej strane nemohol chýbať reflektor. Ten sme vyrobili z lepenkového kruhu pomaľovaného žltou farbou s čiernym obvodom.


Syn mal s touto maskou veľký úspech. Vraj mu jedna učiteľka povedala, že ak by bola súťaž o najkrajšiu masku, určite by vyhral. Tak sme mali všetci veľkú radosť. :)

2 komentáre:

Našli ste čo ste hľadali? Inšpiroval vás článok k vlastnej aktivite? Podeľte sa. Bude mi potešením a povzbudením, keď zanecháte odkaz v komentároch, alebo kliknete v miniankete pod článkom.

Hľadali ste niečo iné? Chýba vám nejaká doplňujúca informácia? Alebo sa chcete na spýtať na niečo konkrétne? Takisto môžete použiť komentáre, alebo môj e-mail. Odpoviem skoro a rada.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...