pondelok 9. januára 2012

Truhlica na poklady

.

Asi každé dieťa má svoju zbierku pokladov. Alebo svoje "poklady" hneď postráca po dome? Myslím že každý pirát a mnohá princezná ocení štýlovú schránku na drobnosti v podobe truhlice.




Potrebujeme: 
Vlnitú lepenku
Orezávač
Lepidlo na papier (disperzné)
Kúsok drôtika a čierna fixka na dotvorenie.

Postup:
 Tvar plášťa si nakreslíme podľa vlastných predstáv. Dôležité len je, aby sedel rozmer hrán, ktoré budeme lepiť k sebe. Ja som celú prednú, spodnú, zadnú stenu a veko urobila z jedného kusa - dlhého obdĺžnika. Urobila som ho dlhší ako bolo treba a prebytočný kartón som po zlepení krabičky jednoducho odstrihla. Takto som mala istotu, že mi všetky strany sadnú. Bočné steny sú skosené - ale obe zhodné.

Boky (hrany) som povystrihovala do tvaru zubov (ako zrub), takže držali takmer aj bez lepenia. Ale možno by bolo praktickejšie použiť na zlepenie stien kúsok kartónu ako "záplatu". Len musíte trpezlivo držať, kým lepidlo zaschne, alebo si pomôžete kolíčkom na prádlo. Najviac trpezlivosti si vyžaduje zlepenie viečka.
(Pozor na správnu orientáciu lepenky - "rúrky" musia smerovať vodorovne, aby sa vám viečko ľahko ohýbalo a držalo tvar.)

Po dôkladnom zaschnutí môžeme truhlicu dozdobiť podľa vlastných predstáv. Ja som len čiernou fixkou dokreslila nity a kovanie, ale ak chcete, môžete použiť farby, prípadne servítkovú techniku.
Petlicu na zámok som vystrihla z kúska kartónu, očko je vytvarované z drôtu. Konce drôtika som prevliekla dovnútra, zatočila spolu a prelepila ďalším kúskom lepenky.


Truhličku môžete využiť napríklad pri hre - honbe za pokladom. Po celom dome poschovávajte rôzne indície. Keď ich deti nájdu a správne vylúštia, indície ich dovedú k skrýši, kde už bude čakať truhlička naplnená lákavými pokladmi.

3 komentáre:

  1. Moc hezké tvoření:-)
    Tu budu muset asi taky udělat tomu našemu pirátovi.
    Mějte se s pozdravem Žaneta.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem.
    Žaneta - tak potom sa nezabudnite pochváliť. Verím, že sa vám podarí "najkrajšia" :)

    OdpovedaťOdstrániť

Našli ste čo ste hľadali? Inšpiroval vás článok k vlastnej aktivite? Podeľte sa. Bude mi potešením a povzbudením, keď zanecháte odkaz v komentároch, alebo kliknete v miniankete pod článkom.

Hľadali ste niečo iné? Chýba vám nejaká doplňujúca informácia? Alebo sa chcete na spýtať na niečo konkrétne? Takisto môžete použiť komentáre, alebo môj e-mail. Odpoviem skoro a rada.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...