nedeľa 13. novembra 2011

Batika z klovatiny

Princíp tejto techniky je podobný ako pri voskovej batike. Najskôr musíme zatrieť tie časti obrázku, ktoré majú ostať biele. Použila som vo vode rozpustné lepidlo, ktoré sme poznali pod názvom "umělá klovatina".




Ako na to? 

1. Najskôr musíme zatrieť klovatinou všetko, čo má ostať biele. Vzor, aj biely okraj.

2. Počkáme, kým klovatina zaschne.

3. Suchú pohľadnicu zatrieme čiernym tušom. (Môžete použiť aj iné farby, ktoré sa po zaschnutí nerozpúšťajú vo vode.)

4. Znovu počkáme, kým tuš zaschne, aby sa nám obrázok nerozpil. A môžeme pristúpiť ku "kúzlu".

5. Obrázok oplachujeme pod tečúcou vodou, kým sa nevymyje klovatina aj s tušom na nej naneseným. Tým sa odhalia biele miesta.

6. Teraz musíme už len počkať, kým celý náš výtvor vyschne. Aby sa neskrútil, môžeme ho zaťažiť medzi čistými papiermi a vylisovať.




Tentoraz sme "klovatinovou batikou" vyrábali pohľadnice. Ale podobným spôsobom môžete maľovať ľubovoľný obrázok.

Zaujímavé je skombinovať viacero techník. Napríklad nakreslíte obraz ceruzkou, potom nakreslené zatriete klovatinou (to čo má byť čierne necháte voľné). Po úplnom zaschnutí nanesiete na celý obrázok tuš a keď uschne, môžete klovatinu zase zmyť. Ostane nakreslený obraz s čierno-čiernym pozadím. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Našli ste čo ste hľadali? Inšpiroval vás článok k vlastnej aktivite? Podeľte sa. Bude mi potešením a povzbudením, keď zanecháte odkaz v komentároch, alebo kliknete v miniankete pod článkom.

Hľadali ste niečo iné? Chýba vám nejaká doplňujúca informácia? Alebo sa chcete na spýtať na niečo konkrétne? Takisto môžete použiť komentáre, alebo môj e-mail. Odpoviem skoro a rada.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...