nedeľa 13. novembra 2011

Domáce farby na sklo

Keď sa začali objavovať farby na sklo, mala som veľkú chuť, vyskúšať si takúto tvorbu so svojim synom. Ale nechcelo sa mi kupovaťpredražené farby kvôli jednej-dvom aktivitám. A tak sme vymysleli domáci spôsob ako si farebne vymaľovať svietniky.



Postačí zmiešať obyčajné (disperzné) lepidlo s farbou. My sme použili prstové farby, ale myslím, že ešte lepšie výsledky by boli napr. s potravinovými farbivami, alebo temperovými, či práškovými vodovkami.

Pripravte si čisté poháriky (my sme mali poháriky od Nutely), lepidlo, farby a toľko mištičiek, koľko farieb chcete použiť.
Do malej misky nalejte trošku lepidla, pridajte farbu a rovnomerne zmiešajte.
Potom už len dáme farby a poháriky k dispozícii dieťaťu a necháme ho tvoriť. My sme nanášali farbu prstami, ale môžete na nanášanie farby použiť štetec, alebo ju natupovať hubkou.
Prirodzene je možné použiť rôzne šablóny, alebo do čerstvého lepidla/farby nasypať nejaké trblietky... fantázii sa medze nekladú.
(Napríklad ako tu: http://www.creativejewishmom.com/2011/11/diy-wine-glass-tea-light-holders-with-doodles.html)

Na záver je dobré zvýrazniť kontúry maľby. My sme použili permanentnú fixku (centropen), ale asi ešte lepšie by držala kresba popisovačom na CD (ak máte).


Tieto svietniky sme maľovali pred 7 rokmi a ešte stále vyzerajú k svetu. Samozrejme umývame len jemne a opatrne, aby sa farba nezošúchala, ale letmý styk s vodou svietniky bez problémov prežijú.

2 komentáre:

  1. Jsou krásné a ten nápad je skvělý. Slupovačky jsou nejen drahé, ale pokud se nespotřebují, brzy vyschnou. Jaké lepidlo jsi použila? Stačil by Herkules?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Použila som obyčajné disperzné lepidlo. V tekutom stave vo fľaštičke je biele, po vyschnutí spriesvitnie. Myslím, že Herkules je podobný, určite by stačil.
    Teším sa, že som niekoho inšpirovala. Radostný deň! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Našli ste čo ste hľadali? Inšpiroval vás článok k vlastnej aktivite? Podeľte sa. Bude mi potešením a povzbudením, keď zanecháte odkaz v komentároch, alebo kliknete v miniankete pod článkom.

Hľadali ste niečo iné? Chýba vám nejaká doplňujúca informácia? Alebo sa chcete na spýtať na niečo konkrétne? Takisto môžete použiť komentáre, alebo môj e-mail. Odpoviem skoro a rada.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...