sobota 17. decembra 2011

Drobné ozdôbky a menovky nielen k darčekom


Hovorí sa: "Darovanému koňovi na zuby nepozeraj." Ale pekný obal umocňuje hodnotu darčeka. Predovšetkým vyjadruje, že si darca na ňom dal záležať. A to svedčí o tom, ako mu na obdarovanom záleží.

Zvlášť teraz pred Vianocami pripravujeme mnoho darčekov nielen pre svoje deti, ale aj spolu s deťmi pre ľudí na ktorých záleží im. Alebo si môžete spolu s deťmi vyrobiť zopár ozdôbok - či už ich zavesíte na stromček, položíte na sviatočný stôl, alebo nimi ozdobíte hoci vchodové dvere... to už nechám na vás.

S niekoľkými jednoduchými príveskami sa chcem s vami dnes podeliť.


Asi najjednoduchšie je nakresliť nejaký vianočný motív na pevnejší výkres a potom ho obstrihnúť. Prípadne obrázok nalepíte ešte na vhodne orezaný kúsok kartónu, aby bol pevnejší.
Ak chcete vyrobiť menovku, hodí sa ako podklad obdĺžnik z výkresu. Venovanie môžete napísať na zadnú stranu, alebo výkres prehnete na polovicu a želanie vpíšete dovnútra - to už nechám na vás.
Zaujímavý 3D efekt vznikne, ak obrázok nalepíte pomocou hrubšej obojstrannej lepiacej pásky.

Aby ste dosiahli rovný sklad, vytlačte si najprv ryhu
tupou stranou noža, alebo hrotom nožníc pomocou pravítka.



Tieto ozdôbky zatiaľ visia na našom adventnom kalendári,
ale časom sa (možno) niektoré presťahujú na darčeky.


Ďalšou veľmi jednoduchou možnosťou je využiť motív zo zvyškov baliaceho papiera. Môžeme sa nechať inšpirovať vytlačeným motívom, alebo použiť papier len ako vzorku a vystrihnúť hoci tvar obkreslený pomocou formičky na medovníky.

Postup: Vhodný kúsok baliaceho papiera nalepíme na výkres. Tvary, ktoré chceme vystrihnúť si môžeme najprv vyznačiť perom alebo fixkou (ceruzka na baliaci papier veľmi nechytá), alebo vystrihujeme od ruky.
Pekne vyzerá, keď skombinujeme ten istý tvar rôznych veľkostí vo viacerých odtieňoch na sebe.

Dva šesťuholníky vystrihnuté od ruky.
Tentoraz som oba kúsky na balíček prišila jedným spoločným stehom,
ale dobre by vyzerali tiež zlepené kúskom hrubšej pásky.

Z papiera s pásikovým vzorom som vystrihla kruh.
Pripomína mi vianočnú guľu.




Ako na vystrihované hviezdičky sme si už ukazovali. Môžete ich vystrihnúť z farebného papiera, alebo naopak z bieleho a prilepiť na farebný podklad.



Aj takúto prekladanú hviezdu sme už videli.

Na záver ešte jedna lahôdka. Krásne ozdôbky sa dajú povykrajovať zo včelieho vosku. Myslím, že najnáročnejším krokom je nájsť obchod so včelárskymi potrebami, kde si kúpite niekoľko včelích plástov. Al stračí trochu hľadať a nájdete. (Ja som našla kedysi v bratislavskej tržnici - dúfam, že tam ten obchod ešte je) Predávajú sa prírodné ale aj v rôznych prifarbených odtieňoch.
Potom už len stačí s plástu vykrajovať pomocou formičiek na medovníky rôzne tvary (treba riadne pritlačiť). Môžete ich dozdobiť napr. škoricou alebo kúskom klinčeka, či celým korením... Ozdôbky na vosku držia, ako vosk slabo nahrejete v rukách (alebo pomocou fénu) a ozdôbku doň zľahka vtlačíte. Ale pravdaže ich môžete aj priviazať.



Túto hviezdičku som ozdobila kúskom škorice a omotala zlatou niťou.
Na balíku je prilepená obojstrannou hrubou páskou.

Ďalšie nápady na nielen zimné tvorenie a zdobenie sú na MOJOM BLOGU.
Želám vám radostné sviatky. A veľa krásnych tvorivých chvíľ

..................................
Edit 17. 12. 2011
PS: Michele made me dnes uverejnila na svojich stránkach ďalšiu zaujímavú a zároveň jednoduchú možosť ako ozdobiť darčeky pomocou papierových snehových vločiek. Určite stojí za inšpiráciu!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Našli ste čo ste hľadali? Inšpiroval vás článok k vlastnej aktivite? Podeľte sa. Bude mi potešením a povzbudením, keď zanecháte odkaz v komentároch, alebo kliknete v miniankete pod článkom.

Hľadali ste niečo iné? Chýba vám nejaká doplňujúca informácia? Alebo sa chcete na spýtať na niečo konkrétne? Takisto môžete použiť komentáre, alebo môj e-mail. Odpoviem skoro a rada.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...